Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

BLUSS PÅ FOTBALLSTADIONER

Av Per Ole Sivertsen 
06.11.2019
 
Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner. Det gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til å gi nødsignal.
-
I forbindelse med diskusjonen om bruk av bluss i forrige uke, ønsker DSB å presisere at publikum på norske fotballkamper, eller tilsvarende arrangement, ikke har lov til å bruke denne typer produkter. Slik har det vært siden gjeldende forskrift trådte i kraft i 2002.

- Disse reglene er strenge, av hensyn til sikkerheten både for publikum og for dem som bruker produktene, sier fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB.

Det skal være trygt å gå på idrettsarrangement i Norge. Bluss utvikler sterk varme, opp mot 1000 grader, og slukker ikke før de brenner ut av seg selv. Uforsvarlig bruk av slike produkter kan medføre en betydelig risiko for publikum og spillernes liv og helse. Dessuten kan røykeffekten gi en enda mer krevende situasjon, dersom det skulle bli behov for en evakuering.

- Det er viktig å understreke at forbudet gjelder publikum. Hvis man ønsker å bruke denne type produkter på en fotballkamp, for eksempel, kan man leie inn profesjonelle scenepyroteknikere. Det er en forsvarlig løsning. Vi ønsker jo ikke å ødelegge stemningen på norske fotballkamper, men sikkerheten til publikum skal og må komme først, sier Olsen-Haines.
-

Kommentarer til denne nyheten:
 
06.11.2019, skrevet av Ivar Mæland
Hei! Det jeg så på siste fotballkampen i Eliteserien, hvor disse blussene ble brukt på tribunen og kastet innover banen, utrolig at det gikk så bra som det gikk. Det skal ikke mye til før det kan få alvorlige følger med brannskader etc. Har vært innvolvert i temaet her lokalt på Jæren. Så klart jeg støtter som foreslått ovenfor, slik må det bare være. :)
06.11.2019, skrevet av Knut Øystein Ekroll
Synes DSB med fordel kunne vært mer presise i pressemeldingen. Grunnen til at det er forbudt med bluss på fotballkamper er fordi bluss per definisjon er pyroteknisk vare og derfor er underlag forskrift om fyrverkeri og pyrotekniske varer. Forskriften gir forbud for forbrukere å håndtere fyrverkeri på andre tider enn nyttårsaften uten særskilt tillatelse. Det er ikke veldig forståelig for forbrukere at slike bluss følger samme regelverket som vanlig fyrverkeri. Hensynet til sikkerhet for publikum finner vi bare igjen i form av aktsomhetsplikten til å forebygge brann. Forskriften burde være langt klarere på hvor grensene mellom kjølp, bruk og oppbevaring av vanlig fyrverkeri, bluss og nødbluss. Slik som jeg har forstått det så har forvirringen oppstått fordi supporterklubbene har oppfattet at forbudet var begrunnet i at det ikke er lov å bruke nødbluss utenom nødssituasjoner, og at dette har blitt forsøkt håndtert ved å importere egne bluss som ikke er ment som nødutstyr. Supporterklubbene har ikke oppfattet at forbudet er begrunnet i at alle bluss er fyrverkeri.
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann