Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

FREMSKUTT ENHET

Av Jan Fausk 
07.01.2017
 
Hva er en fremskutt enhet og brukes de på riktig måte?
-

I løpet av de senere år har mange brannvesen gått til innkjøp av såkallt Fremskutt enhet. Flere brannvesen har også fått tildelt en slik enhet i f.b. med Brannløftet. Men hva er egentlig disse enhetene og blir dem benyttet på riktig måte? En fremskutt enhet må i utgangspunktet være fremskutt fra noe. Kan en enhet som er stasjonert på en brannstasjon sammen med en mannskapsbil, en tankbil og gjerne flere andre brannbiler kunne kalles en fremskutt enhet? Etter min mening NEI. En slik enhet kan vel benevnes som en lett første-utrykningsbil. Er det så noe galt å benytte en fremskutt enhet på denne måten? Selvfølgelig er det ikke det. Imidlertid er det mange fremskutte enheter som ikke stasjoneres der de virkelig kunne utgjøre en forskjell ved en brann eller ulykke. De bør helt klart stasjoneres ved små brannstasjoner ute i distriktet som må vente lenge på bistandsressurser. Med tanke på kort responstid vil en organisering med to brannkonstabler i rullerende vakt være det som gir størst effekt. En forutsetning er at mannskapene har fått god opplæring, øvelser og er kjent med enhetens fordeler og begrensninger. Endel steder blir fremskutte enheter benyttet som utrykningslederbil, som kan sammenlignes med det svenske konseptet, FIP (Førsta Innsats Person). Jeg mener at mange brannvesen som disponerer fremskutt enhet bør ta en kritisk vurdering av sin bruk, plassering og organisering av sine enheter. Det er noe alvorlig galt når en fremskutt enhet ved en husbrann i bygda, der den fremskutte enheten er stasjonert, blir en av de siste enhetene som kommer frem til brannstedet, faktisk lenge etter at nabobrannvesen har ankommet. Den fremskutte enheten kom riktig nok med på bildet i lokalavisa, men hva drev den med på det tidspunktet? Svaret er ETTERSLOKK. Burde den ikke vært første enhet på brannstedet?

-

Kommentarer til denne nyheten:
 
07.01.2017, skrevet av Jan-Olav Vagle
I Larvik brannvesen bruker vi Fremskutt Enhet daglig, den har vist seg å være en helt riktig investering i vårt brannvesen. Den blir brukt på over 50% av automatiske brannalarmer i vårt slukkedistrikt, den blir også benyttet på First Responder som assistanse for helsevesenet. Da kan du ha en forsvarlig beredskap igjen på stasjonen, når 2 mannskaper reiser ut på en event hjertestans. Kan også i mange tilfeller bli benyttet på bygningsbranner hvor det er litt kjøreavstand. Da kommer den mye raskere frem en en stor mannskapsbil. Jeg tror nok den har best effekt i de brannvesen som er organisert med 6 på vakt og oppover. Eller på små stasjoner hvor det kjøres fra flere stasjoner. Her er det bare å finne gode løsninger på organiseringen, så har vi fortsatt god beredskap rundt om i det langstrakte landet vårt.
07.01.2017, skrevet av Dag Botnen
Enig i det meste du skriver og fint å belyse dette. Skal det være en fremskutt enhet er det i prosjektet Brannløftet lagt vekt på at det skal være en organisering som gjør til at denne kan gjøre en forskjell. Vi vet at hvert minutt teller... Det er ulike måter å organisere dette, og jeg tror derfor ikke vi kan ha ett svar med to streker under. Det som vil være interessant er å se på effekten av de bilene som i dag er definert som fremskutt enhet. Vi søker om kort tid noen som kan gjennomføre en undersøkelse på nettopp dette. Med riktig organisering, gode hms-rutiner og riktig opplæring er jeg sikker på at dette konseptet har livets rett og som vil kunne forsvares økonomisk målt opp mot liv og verdier som reddes.
07.01.2017, skrevet av Per Ole Sivertsen
Vil bare nevne at betegnelsen Fremskutt enhet er på listen til KBT (Kollegiet for brannfaglig terminologi) og tror ikke kollegiet er vil være uenig i hva du skriver. Den dagen det blir aksept for at førsteutrykningen kan bestå av noen færre enn forskriftskravet til ett lag (4 personer) så vil nok slike små enheter bli brukt mye oftere på mange hendelser hvor det er godt nok med for eksempel 2 personer, eller i andre sammenhenger hvor en liten lett ressurs raskere kan komme fram og starte en innsats.
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 



Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann