Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

ADVANCED MOBILE LOCATION (AML) ER NÅ TILGJENGELIG PÅ MOBILTELEFONER MED ANDROID

Av Per Ole Sivertsen 
02.08.2016
 
En av de største nyhetene i bransjen i de siste årene, Google kunngjorde 27.juli at alle Android-telefoner i verden, fra Gingerbread OS-versjon og utover, nå inkluderer Advanced Mobile Location (AML) posisjoneringsløsning.
-

Hvorfor er det nødvendig?
70-80% av nødanrop i Europa kommer fra en mobiltelefon, men posisjonen som er oppgitt til nødetatene er ofte unøyaktig og forsinket, Cell-ID er den mest brukte løsningen. Til tross for økt bruk av smarttelefoner, er stedsinformasjon ikke blir optimalisert. Inntil nå!

"Denne utviklingen vil drastisk forbedre akuttopprinnelsesmarkering." Sier Gary Machado, EENA direktør. "Jeg ønsker å gratulere Google for denne prestasjonen, og takke dem for vårt samarbeid i løpet av de siste månedene."

Hvordan virker det?
Når en AML-aktivert smarttelefon oppdager at en nødsamtale blir gjort, aktiverer den telefonens stedstjenester, inkludert Global Navigation Satellite System (GNSS) og Wi-Fi, og sender stedsinformasjon til nødetatene.

Posisjonsnøyaktigheten forbedres opptil 4000 ganger i forhold til Cell-ID-løsning, med 85% av samtalene blir plassert i en radius på mindre enn 50 meter.

 

Hvilken nytte kan nødetatene ha av AML?
AML er lett å innføre, krever minimal investering og er tilgjengelig overalt. For et å innføre det trenger mobiltelefonoperatører bare å aktivere tjenesten ved å tilby et endepunkt hvor dataene vil bli sendt til og derfra hentet av nødsentral.

Hva er status i Norge?
Telenor har flere testtelefoner og har startet testing i sitt nett.

Det gjenstår i praksis en avklaring om penger med NRDB, men her har Justisdepartementet sagt at de kan stå som garantist så dette blir nok løst ganske så raskt.

FR 5.2 oppdateringen til 110-sentralene inneholder støtte for AML.

Det er ambisjoner om å få dette på plass i løpet av året.

 

Overview of EENA’s work on Advanced Mobile Location – Tilgjengelig her

Google announcement – Tilgjengelig her 

-

Kommentarer til denne nyheten:
 
04.08.2016, skrevet av Per Ole Sivertsen
Dette blir spennende å se i virkelig bruk. Håper Apple og Microsoft kommer med samme løsning på sine telefoner også slik at iOS og Windows kan fungere på samme måte. Med AML vil det være unødvendig med andre løsninger som krever egne kart, apper og som kanskje også koster penger å ha i nødsentralene.
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann