Hjem
  Om NBLF
  English
 
  Anbefalinger
  Kretslag
  Br.befalsnytt
  Møtereferat
  Reisestipend
  Temperaturer
 
  Prosjekter
  Solskinnshist.
  Diskusjoner
  Gjestebok
  Lenker
 
  Bli medlem
  Kontakt oss
 
  Skoleundervisning
  Trygg hjemme
  Livsviktig
  Brannsikker bolig
 
  Nyhetsarkiv
  Stillingsarkiv
 
  FEU
  Ordliste - KBT
  Ordliste - TAF
 

 
 

MARKANT NEDGANG I BRANNDØDE I ROMJULEN

Av Per Ole Sivertsen 
29.11.2014
 
Antall branndøde i romjulen er mer enn halvert. Likevel er romjulen årets klart mest brannfarlige periode. Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at åtte av ti som omkommer i brann er i disse gruppene.
-

I 2013 omkom 61 personer i brann og 46 personer av dem var i risikoutsatte grupper.

- Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er vi avhengige at de pårørende tar et ekstra ansvar. Sjekk om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

1. desember er Røykvarslerens dag, med tid for bytte av batteri og testing. Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 3.-5. desember får cirka 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

- Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler, som kan høres på alle soverom med lukket dør. Det beste er å ha sammenkoblete røykvarslere i alle rom. Da piper alle varslerne samtidig ved brann. Det kan redde livet til deg og familien din, sier Pedersen.

- Statistikk fra Aksjon boligbrann viser at nesten tre millioner mennesker bor i boliger som mangler sammenkoblede røykvarslere og en halv million nordmenn går hver kveld til sengs uten fungerende røykvarslere. Hvert sekund teller om din bolig brenner og du kan ikke forvente at brannvesenet kommer og redder deg ut i tide, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Desember, og spesielt juledagene, er årets klart mest brannfarlige periode. Siden Aksjon boligbrann startet, har det vært en markert nedgang i antall omkomne i boligbranner i denne perioden. Etter elleve år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember mer enn halvert. I perioden 1992-2002 omkom 45 personer, mens antallet har sunket til 18 de elleve siste årene.

- Trenden over mange år viser en markant nedgang i juleperioden. Det viser hvor viktig det er med forebygging, men det er ingen grunn til å slå seg til ro med de oppnådde resultatene. Bruk av røykvarslere og aktsom atferd er fortsatt like viktig, sier fagdirektør Odd A. Rød i Gjensidige.

DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige-kontor står for den lokale gjennomføringen. Aksjon boligbrann er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.

>> På sikkerhverdag.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten. Du kan også følge både sikkerhverdag og Aksjon boligbrann på Facebook.

Kontaktpersoner:

DSB: Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen, mobil 975 52 424
Gjensidige: Fagdirektør Odd A. Rød, mobil 916 38 649
Norsk brannvernforening: Adm. direktør Dagfinn Kalheim, mobil 977 59 029

Medier som ønsker å bli med på boligtilsyn med Aksjon boligbrann rundt omkring i landet, kan ta kontakt med Odd Skarbomyr i DSB på 952 25 963.

-

Bli den første til å kommentere denne nyheten! Skriv inn i feltene nedenfor.
 
 
Skrive kommentar? Da må må du logge inn først!
 

 

 Webredaktør: Marianne Juul

 

 

  ANNONSER
 


Nettsidene er utviklet av
Powel AS, avd. Datamann