Nok en brann i tunnel skjedde for et par dager siden. Denne gangen som følge av en kollisjon. En person omkom, i en av de involverte bilene i kollisjonen. Dette scenariet er nøyaktig det samme som Vegvesenet feide til side da de begynte å isolere tunnelene innvendig med brennbar isolasjon i begynnelsen av ’80-tallet. De henviste til sin sannsynlighetsstatistikk som viste at kollisjon i tunnel med påfølgende brann var så lite sannsynlig at det var så usannsynlig at det ikke skulle tas hensyn til. I følge Statens Vegvesen i Sør-Trøndelag var den aktuelle tunnelen i utgangspunktet bygd med god brannsikkerhet, - men det er ikke alle tunneler som er det.
Avsporing
Reduksjon av brannrisikoen eller økning i brannsikkerheten i norske tunneler skapes ikke med innføring av NØDNETT. NØDNETT er vel og bra, men å trekke fram dette som bedring av brannsikekrheten, slik Justisdepartementet gjør i denne pressmeldingen, er en ren avsporing: http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/aktuelt/taler_og_artikler/ministeren/taler-og-artikler-av-grete-faremo/2013/nodnett-gir-bedre-tunnelsikkerhet.html?id=733814
NØDNETT vil uomtvistelig bedre radiosambandet for nødetatene over det ganske land. Men det viktigste og vårt fagmiljø har kjempet for i ”alle” år (siden begynnelsen av ’80-tallet) er forebyggende tiltak, slik som:
· separate tunnelløp for hver kjøreretning
· tilstrekkelig dimensjonert ventilasjon
· rømningsveger og - tunneler
· god belysning og ledesystem
· sprinkling, - og ikke minst
· fjerning eller tildekking av brennbar isolasjon
Det er også en dreining fra hva som er sakens kjerne å vektlegge manglende utstyr for slokkemannskapene. Det er først og fremst de nevnte forbyggende tiltak som er viktige, - inkludert at riktig dimensjoner og fungerende røykventilasjon øker brannmannskapenes innsatsmulighet (så røykfri inntrengning som mulig).
Manglende fagkunnskap
Sjefsforsker Ragnar Wighus ved NBL er inne på noe vesentlig i denne artikkelen: http://www.nrk.no/trondelag/onsker-egen-brannutdanning-ved-ntnu-1.11190490
Han peker på noe av det aller mest sentrale og viktige. Fagkompetansen finnes faktisk i dag, men vi er ikke gode nok til å få den fram til lokale brannvesen og byggebransjen. Våre nasjonale brannsikkerhetsorgan må inneha den fagkompetanse som finnes. I praksis vil det si å begynne å ansette fagfolk framfor forvaltere av lovverk. DSBs rungende taushet i denne aktuelle diskusjonen er en ganske talende indikasjon på behovet for nettopp dette.
|