Rogaland Brannbefalslag gjennomførte 2. desember 2003 et medlemsmøte med følgende invitasjon: |
De første minuttene på skadestedet er helt avgjørende for liv og død. Hvert år dør over 300 mennesker i trafikken, og rundt 11.000 blir skadet. Av de som dør, omkommer 50 prosent innen en halvtime etter ulykken. Jo raskere pasienten kommer fram til behandling på sykehus, jo større er sjansen for å overleve med minst mulig varige skader
Hva kan brannvesenet tilby for å imøtekomme dette? - Hurtigfrigjøring.
Program:
- Orientering
- Hva er hurtigfrigjøring?
- Hva må ligge til grunn for en avgjørelse om bruk av hurtigfrigjøring?
- Krav til mannskaper og utstyr.
- Demonstrasjon av en innsats.
- Vedlikehold av utstyr
Det blir innlegg av representanter fra :
Stavanger brannvesen, Karmøy brannvesen og Egenes Brannteknikk as
John Gismervik fra Karmøy brannvesen fortalte først hva hurtigfrigjøring er og minnet om at det ikke bare dreier seg om bruk av vinsj og kjettinger. Tradisjonelt hydraulisk redningsverktøy, håndmakt og profesjonell sikker kreativ fantasi er også nødvendig. Han fortalte videre om krav til mannskap og utstyr med spesiell fokus på samarbeid på skadesetet om hyppige øvelser.
Jarle Åmot fra ambulansetjenesten fortalte om hva som må ligge til grunn for avgjørelsen om bruk av hurtig frigjøring. Han påpekte sterkt leder pasients rolle og myndighet under frigjøringen.
Arne Klungland fra Rogaland Politi fortalte om politiets oppgaver ansvar og om organisering på skadested.
Utrykningsstyrken fra Stavanger brannvesen med Geir Hamre som leder demonstrete hurtigfrigjøring ved bruk av vinsj og kjetting, hydraulisk frigjøringsutstyr og håndmakt.
Til slutt fortalte Stein Egenes fra Egenes brannteknikk om vedlikehold av utstyret og hvilke offisielle krav det er til dette vedlikeholdet.
34 personer deltok på møtet.
Anne Hjort (referent) |